Tach ?

Aircraft powered airboat discussion.
Post Reply
Bociphus
Southern Airboat Member
Posts: 21
Joined: Sun May 06, 2018 9:08 pm

Tach ?

Post by Bociphus »

I’m new to owning a airboat, my tachometer doesn’t work , my ? Is how important is it , do I need to get a new 1 before I ride anymore , I don’t haul tail every where I just go fast enough to get up and stay on plane, nothing crazy I always have my wife and 3 kids with me , I do plan on gettin 1 just not sure what kind I need and where to get it from yet still studying on it any advice or help is appreciated

Chicken Man
Site Supporter - II
Site Supporter - II
Posts: 62
Joined: Sat Jan 16, 2010 11:04 am
Location: Macclenny, Florida

Re: Tach ?

Post by Chicken Man »

If it's mechanical any of the airboat makers will have them. They run from 60 to 100 dollars for the gage, 15 or so for the cable

Gary S
Site Supporter - I
Site Supporter - I
Posts: 1700
Joined: Wed Mar 03, 2010 3:30 pm
Location: Redlands

Re: Tach ?

Post by Gary S »

No you don't need rush out and buy a tach. If it was a oil pressure gauge I would say wait, but a tach is only telling you what your turning.

GMAC 76
Site Supporter - V
Site Supporter - V
Posts: 1267
Joined: Sun Jan 04, 2009 11:12 pm
Location: LAKE PLACID FL.... LAKE ISTOKPOGA

Re: Tach ?

Post by GMAC 76 »

I know a lot of guys that don't run a tach.....the do however us a tach to set their prop so that wot is within safe limits ...then they know they are not over revving the engine

Bociphus
Southern Airboat Member
Posts: 21
Joined: Sun May 06, 2018 9:08 pm

Re: Tach ?

Post by Bociphus »

10 4 I appreciate the info :usa:

Bociphus
Southern Airboat Member
Posts: 21
Joined: Sun May 06, 2018 9:08 pm

Re: Tach ?

Post by Bociphus »

10 4 I appreciate the info, from what I gather I should change the cable and tach together :usa: :usa: :usa:

User avatar
Slidin Gator
Site Supporter - IV
Site Supporter - IV
Posts: 988
Joined: Sat Feb 03, 2018 11:33 pm
Location: Jupiter Farms, Florida

Re: Tach ?

Post by Slidin Gator »

The cable screws onto the back of the Tach, so you can change cable or tach separately. Unless the tach is obviously broken, the issue could be at the engine drive end, the cable itself or the tach itself.

Image
I still think I-10 is the Mason Dixon line.
2013 Mike Stossel Boats, 13' x 7' deck over, IO-540, 74" NGQ less winglets.

One Eyed Gator
Southern Airboat Member
Posts: 1333
Joined: Wed May 30, 2007 11:33 am
Location: Ocala,Fl

Re: Tach ?

Post by One Eyed Gator »

Some motors also required a tach reversing adapter. It would be on the motor side of the tach cable.

User avatar
mojoe
Southern Airboat Member
Posts: 953
Joined: Thu Jul 23, 2009 8:55 pm
Location: Catfish Motel

Re: Tach ?

Post by mojoe »

Chicken Man wrote:If it's mechanical any of the airboat makers will have them. They run from 60 to 100 dollars for the gage, 15 or so for the cable

More like $15/foot!! :shock: not per cable :roll:

Replacing them independently of each other is no problem.
Mark 7:9

flcracker9
Site Supporter - III
Site Supporter - III
Posts: 538
Joined: Mon Aug 11, 2014 10:05 pm
Location: Loxahatchee

Re: Tach ?

Post by flcracker9 »

Got my Stewart Warner tach from Summit Racing online. mechanical tachs come in several different ratios (under driven - over driven), need to make sure you get the right ratio (ask me how I know)
12' Open Palm Beach, IO-0470-L 260hp, 72" NGQ

User avatar
riverrat1
Southern Airboat Member
Posts: 260
Joined: Sun Oct 06, 2013 5:44 pm

Re: Tach ?

Post by riverrat1 »

You can take your old Cable to a truck stop and they can make you a new one or classic airboats

Sent from my XT1635-01 using Tapatalk

Bociphus
Southern Airboat Member
Posts: 21
Joined: Sun May 06, 2018 9:08 pm

Re: Tach ?

Post by Bociphus »

10-4 I appreciate the help

Post Reply

Return to “Aircraft Power Only”